CARTOGRAFIA

 

 El conjunt de tècniques i coneixements per representar la Terra sobre un mapa, constitueixen el que anomenem Cartografia. 

Durant el Paleolític (entre els anys -600.000 i -12.000) ja es tenia en compte la necessitat de recordar les rutes relacionades amb la ubicació de l’aigua i la caça i els primers esbossos es van crear referits l’espai.

Així s’han trobat enigmàtiques línies de ruta a les coves.

 

El mapa més antic que es coneix és una tableta babilònica del segle VI aC. Combina un mapa central amb la descripció de set illes situades al mig de l’oceà, conectant la terra i el cel.

Coordenades geogràfiques

Les coordenades geogràfiques indiquen la posició d’un punt sobre la superfície terrestre segons la longitud i la latitud.

Les coordenades geogràfiques habitualment s’expressen en graus, minuts i segons, o en graus decimals.

Normalment es mesuren de 0º a 90º en sentit nord o sud i de 0º a 180º en sentit est o oest.

Les coordenades projectades resulten de transformar les coordenades de longitud i latitud en coordenades planes rectangulars.

Les coordenades projectades són també les més emprades en els sistemes d’informació geogràfica, amb preferència sobre les coordenades geogràfiques clàssiques, atès que els càlculs geomètrics són més simples en una superfície plana que en una superfície esfèrica.

Trobem les coordenades de diferents punts de la Terra

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now