Repte 2.3. Retrat robot

Les imatges que podem trobar d'Exoplanetes  són només reconstruccions hipotètiques. Ara ja sabem perquè: els exoplanetes no es veuen directament, sinó que s'estudien les ombres dels seus trànsits i els seus espectres per a reconstruir com deuen ser probablement. 

La vostra tasca

Amb les dades que heu recollit a les fitxes d'anàlisi dels dos exoplanetes que heu analitzat, feu una reconstrucció gràfica de cada un: una imatge que expliqui com deu ser i quina relació deu tenir amb el seu Sol.

El text a continuació us ajudarà a usar les dades que teniu 

per a fer el "retrat robot" dels vostres planetes. Busqueu 

també per internet imatges d'exoplanetes per a inspirar-vos.

La forma i aspecte dels planetes depèn en gran mesura de magnituds físiques com la temperatura i la composició.

Un dels elements clau en el seu aspecte és la presència d'atmosfera: l'atmosfera frena els impactes dels meteorits, i això fa que els planetes amb atmosfera gairebé no tinguin cràters pels impactes de meteorits. En canvi, els cossos celests sense atmosfera acostumen a mostrar molts cràters a causa dels meteorits que impacten a la superfície sense que cap atmosfera els aturi.

L'atmosfera, en combinació amb la presència d'altres elements, com l'aigua, sol provocar l'aparició de núvols, que es veuen com línies corbes sobre la superfície. Si el planeta és molt fred, i especialment per sota dels -30ºC, enlloc de núvols, l'atmosfera sol formar corrents condensats en forma de fils, donant al planeta un aspecte de bola de marbre.

Quan hi ha altes temperatures i també altes concentracions d'Oxigen i Carboni, el planeta pot tenir tons vermellosos o taronges per l'oxidació de les roques. En canvi, les temperatures baixes i les baixes concentracions de carboni o oxigen solen associar-se a colors blavosos o verdosos. Les temperatures extremadament baixes solen donar un color blanquinós-grisós i implicar també l'aparició de línies sobre la superfície, segurament per el trencament de plaques de Gel.

 

Llegir Planetes. John Stass

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now